İspanya'da Katalonya'nın bağımsızlığını ilan etmesinin hemen ardından ülkemizde çok fazla bilinmeyen Katalonya'nın neresi olduğu, coğrafi durumu, idare şekli ile ilgili bilgiler aramaya başladığı gözlenmiştir. Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanından sonra ülkemiz de de artık katalonya tanınmaya başlamıştır.
KATALANLAR KİMDİR?
Romalılar; ve Vizigotlar ile de karışmış olan bu halk kendilerini İspanyollardan ayrı bir ırk olarak görmektedir. Katalanlar İspanya’nın Özerk Katalonya Eyaleti dışında Balear Adaları ve Valensiya‘da,Andorra (29.000 kişi),Sardinya (23.000 kişi) gibi bölgelerde de yaşamaktadırlar.
KATALONYA NEREDE?
Katalonya, İspanya'nın kuzey doğusunda bi rözerk bölgedir. Akdeniz boyunca 580 km sâhili bulunmaktadır.
İber Yarımadası'nın kuzeyindedir. Batı'da Katalonya Aragon bölgesi ile, güneybatıda Valencia ile sınırdır. İspanya’ya bağlı
Katalonya Özerk Bölgesi’nde yaşayan Katalanlar tarihte bağımsız bir kontuk ve krallık olarak var olmuşlardır. Aragon ve Kastilya gibi komşu ve yakın krallıklarla güç birliği yapmışlardır.
İspanyolca, Katalanca ve Aranca olmak üzere Bölgenin 3 resmî dili vardır. İspanya nüfusunun %16.1'ini oluşturmaktadır.KATALONYA'NIN ÖNEMLİ ŞEHİRLERİ
Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sabadell, Terrassa, Tarragona, Lleida Santa Coloma de Gramanet, Mataró, Reus, Girona,BanyolesKatalonya’nın 4 ilinde (Gerona, Barselona, Tarragona ve Lleida); toplam 7.5 milyon kişi yaşamaktadır.
KATALANLAR NEDEN AYRILMAK İSTİYOR
Katalonya, İspanya'nın 17 özerk yönetiminden biridir.Katalonlar, aldıkları meclis kararıyla merkezi yönetimden, anayasada "millet" statüsü verilmesini istediler.limanlarını işletmek, vergi toplamak, vergileri istedikleri gibi kullanmak haklarını da talep ettiler.Yargıda da daha fazla bağımsızlık istediler,Özellikle Milliyetçi ispanyollar, Katalanlar'ın talebinin bağımsızlığa atılan açık bir adım olduğu iddiesında bulundular. Liderler bir araya gelerek; millet statüsünün kabul edilemeyeceğini vurguladılar. Ancak verginin yüzde 75'ine sahip olabileceklerini ifade ettiler. Bir anlaşma çıkmadı.Zapatero birkaç kez Katalan lideriyle bir araya gelerek ulus statüsünün kabul edilemeyeceğini ancak toplanan vergilerin yüzde 75'ine sahip olabileceklerini söylese de bir antlaşmaya varılamadı.
KISA BİR TARİHİ GEZİNTİ:15. Yüzyıldan itibaren yaşanan çatışmalar devam ediyordu. 17 Eylül 1714’de yapılan savaşta Katalanlar savaşı kaybetti. Barcelona düşünce Katalonya Prensliği, İspanya Krallığı egemenliği altına girdi. Katalanların bağımsızlık rüyası o gün bugündür devam ediyor.1 Ekim referandumuna gelen sürece bakıldığında, Süreç, 2014 yılında düzenlenen referandum ile başlamıştı.Referandumda oy kullananların yaklaşık yüzde 80'i bağımsızlık yönünde tavır göstermişti. Ancak katılım beklenenden düşük çıkmıştı. 6,3 milyon seçmenden 2,3 milyonu sandığa gitmişti.Geniş bir kamuoyu yoklaması olarak değerlendirilebilecek bu oylama, bağımsızlık hareketini çabuklaştırdı. 27 Eylül 2015 Katalonya Parlamentosu seçimlerinde asıl mesele “bağımsızlık”tı.Bağımsızlık destekçisi partiler seçimi kazandı. Katalonya bağımsızlık referandumu yolunda yürümeye devam etti. İspanya merkez hükümeti Katalonya’nın bu kararına karşın set önlemler aldı. Seçim sandıklarına el koyulması, Katalan kurumlarına baskınlar düzenlemesi gerilimi iyice artırdı.İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalan meclisinin referandum kararını geçirmesinin ardından mahkemeye başvurduysa da, İspanya Anayasa Mahkemesi referandumunu askıya aldığını ilan etti.İspanya Başbakan Rajoy da bir açıklama yaptı. Katalanların kandırılarak, yasa dışı bir oylamaya katılmaya zorlandıklarını belirtti. referandumu demokrasiyle "dalga geçmek" olarak nitelendirdi.