Parkta, işyerinde yasak
Sigara içen ve içmeyen çalışanlar arasında ücret belirlenmesinden verimliliğe kadar birçok konuda tartışmalara yol açan sigara yasağı, yasalarla düzenlendi. Ama iş dünyası uygulamada çıkan sorunlara hala çözüm arıyor. ABD, mesai saatlerinde parklarda dahi sigara içmeyi yasaklarken İngiltere çalışanların işe gelip giderken bile sigara içmelerini engelleyen bir düzenlemeyi tartışıyor.
Sigara içenler iş verimliliğini düşürmekle suçlanmanın yanı sıra, şirket kapısında birikerek kurumsal imaja zarar vermekle eleştiriliyor.
Sigara içenler iş verimliliğini düşürmekle suçlanmanın yanı sıra, şirket kapısında birikerek kurumsal imaja zarar vermekle eleştiriliyor.
Patronlar sigara yasağına karar veriyor
Uluslararası Vergi, Denetim ve Danışmanlık şirketi KPMG’ye göre, sigara molalarının işyerlerinde nasıl düzenleneceği ve nasıl hakkaniyetle uygulanacağı patronların tasarrufunda. KPMG’nin blog sayfasında ‘sigara molaları’nı değerlendiren KPMG Muhasebe ve Mali Müşavirlik Hizmetleri’nden Kıdemli Müdür Bahadır Dinçyürek, Türkiye’deki durumu şöyle özetliyor: “Türkiye’de sigara yasağı adıyla yapılan düzenlemelerle kapalı alanlarda tütün ürünlerinin kullanımı yasaklanmış durumda. Getirilen bu düzenlemelerle, çalışırken sigara içenler başlangıçta zorlanmakla birlikte zamanla sigaralarını işyerlerinin dışında açık alanlarda içmeye başladılar. Bazı işyerlerinde düzenli molalar, bazılarında ise düzensiz molalar olsa da sigara yasağına genel olarak uyulduğunu söylemek mümkün. 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 68’inci maddesi, ‘Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle 7.5 saatten fazla çalışan işçilere bir saat asgari dinlenme süresi verilir ve bu dinlenmeler işyerinde işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabilir. Ancak ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz’ diyor. Ara dinlenmeleri, tam zamanlı işyerlerinde öğle arasında veriliyor. Bu süre hem öğle yemeği yenmesi hem de dinlenme amaçlı arayı kapsıyor ve bu süreler çalışma süresinden sayılmıyor.”