Samsun - Kavak - Çakallı Menemeni meşhurdur. Menemen deyince ilk akla gelen ÇAKALLI MENEMENİ oluyor. Son zamanlarda Türkiye'de filmlere bile konu olan menemen sosyal medyada da tartışılıyor. Hatta "MENEMEN Mİ MELEMEN Mİ" MENEMEN SOĞANLI MI OLUR SAĞANSIZ MI? gibi tartışmalara dahi neden olan menemenin tararihi dikkat çekiyor. Menemen nedir, menemenin tarihi nedir, menemen nasıl yapılır?
TÜRKİYE'DE DOMATESİN TARİHİDomatesin tarihçesi Türkiye'de 1900’lü yılların başlarına dayanmaktadır. İlk kez Adana Bölgesinde ekimi yapılan domatesin ardından izmir'de yerini bulmuştur. Kayıtlara göre 1920 yılında Domates’in İzmir ve çevresinde yetiştirilmeye başlandığı biliniyor. Menemen’de Domates’in tarihçesi de İzmir ile aynı yıllara rastlıyor.MENEMEN TARİHİDomatesin doğum tarihi neresi olursa olsun, kendini bulduğu yer Çakallı olmuştur. Menemenin üne kavuştuğu yer Samsun-kavak- çakallı bölgesidir. Çakallı'da yapılan menemenin tadı dünyanın hiçbir yerinde bulunmuyor. Bir rivayete göre, Çakallı'da eski bir menemencisinin oğlu, babasının 1949 yılında menemen yapmaya başladığını belirtiyor. Şu anda mesleği kardeşleri ve oğullarıyla sürdürdüğünü belirtiyor. Hikaye şöyle: 1949 yılında bir kamyon şoförü menemen ister. Babası ilk kez menemen yapar. ardından menemen isteyenlere yapmayı sürdürmüş. Menemene talep artınca, Çakallı'da başka menemenciler de açılmaya başlamış. İşte o günden bu güne Çakallı Menemeni meşhur olmuş.
DOMATESİN TARİHİ
ABD’de 1893 tarihinde ilk defa yetiştirilen Domates, yemeklerde kullanılmaya başladı. Domatesin tarihi, Bolivya ve Peru'da yabani sarı renkli bir domates türü keşfedilmesiyle başlamıştır. Ardından Meksika’da yetiştirilerek, Amerika’nın keşfinden sonra Avrupa’ya getirilmiştir. İtalyanlar, domatesin sarı renginden dolayı “altın elma” olarak nitelendirdi. Kırmızı türleri de ortaya çıkan Domatesin Amerika’da ilk defa Thomas Jefferson tarafından yetiştirildiği belirtilmiştir.