Türkiye’de ve Yunanistan’da çok yaygın olarak tüketilmekte olan simit yunanca da kuluri adı veriliyor. İzmir’de gevrek, Bulgarisitan’da gevrek, Sırbistan’da çevrek, Romanya’da covrigi deniliyor.
Şemsi Paşa, bir gün çalışan hanımlardan birinin torbasında bir şey görür. Ne olduğunu sorduğunda, susam cevabını alır. Paşa, saray tabiplerinden susamın fayda ve zararlarını araştırmalarını ister. Yararını öğrendiğinde, mutfakta yoğrulan hamurun bir kısmıyla bugünkü simidi pişirtir. Paşa, yedi gün boyunca kendisi yiyerek test eder. Ardından padişahın huzuruna çıkar. Patişaha farklı bir yiyecek icat ettiğini söyler. Kanuni Sultan Süleyman, kendisine sıcak sıcak sunulan simidin tadından pek hoşlanır. Bu kim tarafından yazılıp çizildiği veya söylendiği bilinmiyor.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın Samsun Simidi’ne coğrafi işaret alınması için yaptığı başvuru Türk Patent Enstitüsü tarafından kabul edilmişti. Samsun’da en başta akla gelenler yiyeceklerden birisi de bol susamlı çıtır çıtır simittir. Metropollerde bile samsun simidi öylesine ün yapmıştır ki, simit satan yerlerde Samsun simidi diye satılır.
Samsun simidinin tadı hiçbir yerde olmadığını biliyoruz. Samsun simidinin kendine has kokusu, tadı ve gevrekliği gerçekten bir başka güzel.
Samsun simidi, tüm Türkiye’ye daha iyi tanıtılmalı, büyük kentlerde Samsun simidi tabelası altında satışa sunulmanın yolları aranmalıdır. Samsun Simidinin uluslar arası pazarlarda bile yer bulması sağlanmalıdır.
SİMİTLE İLGİLİ BİR ÖYKÜ
Simit ilk kez Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapıldığı iddia edilir. ve ilk ortaya çıkışı da kaynağı bilinmeyen bir öyküyle anlatılır.Şemsi Paşa, bir gün çalışan hanımlardan birinin torbasında bir şey görür. Ne olduğunu sorduğunda, susam cevabını alır. Paşa, saray tabiplerinden susamın fayda ve zararlarını araştırmalarını ister. Yararını öğrendiğinde, mutfakta yoğrulan hamurun bir kısmıyla bugünkü simidi pişirtir. Paşa, yedi gün boyunca kendisi yiyerek test eder. Ardından padişahın huzuruna çıkar. Patişaha farklı bir yiyecek icat ettiğini söyler. Kanuni Sultan Süleyman, kendisine sıcak sıcak sunulan simidin tadından pek hoşlanır. Bu kim tarafından yazılıp çizildiği veya söylendiği bilinmiyor.
SAMSUN SİMİDİ

Samsun simidinin tadı hiçbir yerde olmadığını biliyoruz. Samsun simidinin kendine has kokusu, tadı ve gevrekliği gerçekten bir başka güzel.
SAMSUN SİMİDİNİN FARKINI HERYERDE ANLAYABİLİRSNİZ
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu Samsun simidini öyle anlatıyor ki yemiş gibi oluyorsunuz: “Bilindiği gibi ilimizde geleneksel boyutta bir çok ürün mevcuttur. Simidimiz de bunlardan öne çıkan ürünlerimizin başında gelmektedir. Samsun simidimizin diğer yerlerde yapılan simitlerden ayıran bazı özellikleri vardır. Hamurunun yarı sert, mayasının olabildiğince az, pekmez olarak genellikle dut pekmezinin ve üretimde bol susam kullanılması Samsunumuzun simidini diğer yerlerde yapılan simitlerden ayırmaktadır. Samsun dışında aynı şekil, tat ve lezzette bulabilmek zordur ve hatta hemen hemen hiç yoktur. Bu açıdan Samsun’un simidi, sadece ilimize özgüdür. Geçtiğimiz hafta sonunda Antayla’da bu yıl 3’üncüsü düzenlenen ‘Hediyelik Yöresel ve Geleneksel Ürünleri Fuarı’nda standımızda yer alan simidimiz büyük ilgi gördü. Simidimizin tadına bakanlar, diğerlerinden farkını hemen anladı.Samsun simidi, tüm Türkiye’ye daha iyi tanıtılmalı, büyük kentlerde Samsun simidi tabelası altında satışa sunulmanın yolları aranmalıdır. Samsun Simidinin uluslar arası pazarlarda bile yer bulması sağlanmalıdır.
