Lezzetli ve besin değeri yüksek kabak çekirdeği mikro besinler bakımından zengin bir kaynak olduğu bilinmektedir. Lifi bol bir sebze olan kabak, tembelleşen bağırsakları çalıştıran önemli bir sebzedir. Kabak ta, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler bulunmaktadır. Aynı zamanda Kabak bedeni temizler, sinirleri yatıştırır. Besin değerinin kaybolmaması için kabağın buğuda pişirilmesi önerilmektedir. Kavrulan çekirdekler, diğer çekirdekler içerisinde en fazla besleyici özelliğe ve lezzete sahiptir. Peki Kabak çekirdeğin ne gibi faydaları vardır, kabak çekirdeği neye iyi gelir?
Kabak çekirdeğinin faydaları nedir?
- Mineraller, esansiyel yağlar ve protein bakımından zengindir.
- Solucan düşürme özellikleri bulunmaktadır.
- Çinko içeriği, kabak çekirdeğini genellikle erkek ve kadın verimliliği için önemli yapar.
- İyi huylu prostatı büyümüş erkeklerin prostatının büyümesini durdurur
- Mesane iltihabı veya idrar tutulması gibi ikinci derecede böbrek rahatsızlıklarında da kullanılır.
- Kabak çekirdeği, büyümüş prostat veya prostat kanserinin mesaneden idrar çıkışını engellediği zaman gelişebilecek idrar yolları zorluklarından kurtarır.
- Kabak çekirdeği çinkonun tavsiye edilen günlük alımının %20 sini, magnezyum ve manganezin ise %50 sini sağlamaktadır.
- Bazı B vitaminlerini içerdiği gibi kemik sağlığı ve kan pıhtılaşması için ihtiyaç olan K vitaminini önemli bir miktarda da içermektedir.
- kabak çekirdeği, hormon dengesi, beyin fonksiyonu ve cilt sağlığı için ihtiyaç olan omega 3 ve omega 6 esansiyel yağlarını birlikte almak için iyi bir kaynaktır.
- Kabak çekirdeği, çerez olarak yenebildiği gibi, musliye, salatalara veya fındık çekirdek kavurmalarına ilave edilerek te yenebilir.
- Kabak Çekirdeği Erkeklerin Kemikleri için Koruyucudur.
- Daha yaşlı erkekler için kemik erimesi (osteoporotik) büyük önem taşımaktadır. 50 yaşın üzerinde 8 erkekten birinde kemik erimesine rastlanmaktadır.
- 45-92 yaş arasına değişen yaşlarda 400 erkek üzerinde yapılan bir (American Journal of Clinical Nutrition) çalışmada düşük çinkolu diyetle, düşük kan seviyesi ile osteoporoz arasında bir korelasyon olduğu tespit edilmiştir. Kabak çekirdeği gibi çinko bakımından zengin bir diyetin prostat sağlığına yaptığı katkıya ek olarak kemik yoğunluğunun iyileştirilmesine de katkı sağlar Kabak Çekirdeğinin Mafsal İltihaplarında (artrit) Anti-enflamatuar Yararları bulunmaktadır.
- Kabak çekirdeği , E vitamini ve karotenoidler gibi antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar açısından zengin bir diyet, vücutta genellikle diyabet gibi birçok kronik durumla ilişkili olan iltihabı azaltabilir.
- Kabak çekirdeği, Batı diyetinde doğal olarak var olan en iyi magnezyum kaynaklarından birini sağlar. Magnezyum, kan şekeri kontrolü için gerekli birçok reaksiyon dahil olmak üzere vücuttaki yüzlerce kimyasal reaksiyonda hayati bir bileşendir. Aslında araştırmalar, daha fazla magnezyum tüketen kişilerde tip 2 diyabet riskinin azaldığını göstermektedir.
- Diyabetli kişiler, kalp hastalığı ve kardiyovasküler ilişkili komplikasyonlar açısından yüksek risk altındadır. Araştırmalar, kabak çekirdeği ve kabak çekirdeği yağındaki besin maddelerinin kan basıncını düşürmeye ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir .