Küfün ne olduğuna dair vatandaşlar yeterince bir bilgi sahibi olmadığı ortaya koyulmuştur. Küf, sadece oluştuğu alanı değil sütününü de zararlı hale getirmektedir. Küf tehlikeli mi değil mi gibi bir tartışmanın içine girmenin de doğru olmadığını uzmanlar belirtmektedir.
Küf Nedir?
Küf, sadece mikroskopla görülebilen küçük mantarlardan oluşmaktadır. Bu mantarlar nemli ortamlarda meydana gelmektedir. buzdolabında unutulmuş yiyeceklerde ya da banyodaki bir kâğıdın üzerinde kolayca üreyebilen Birçok küf çeşidi bulunmaktadır. Bazıları yenilemeyen, bazıları da sağlığa yararlı türden olmaktadır.Antibiyotiklerde kullanılan bir ilaç olan penisilinin içinde, ya da yediğimiz peynirin üstündeki yeşil lekeler küften meydana gelmektedir.
Küflü ekmek yemek hayati risk taşır
Bir çoğumuz hafif küflenmiş ekmeğin, küflenmizin küflü kısmını atarak geri kalan kısmı yemekteyiz. Ekmeğimizin geri kalan kısmında küf görünmediğinden yemekte sakınca görmeyiz. Peki bu yaptığımız sizce sağlıklı bir davranış mıdır ? Uzmanlar küflü ekmeğin temiz kısmı diye bir şeyi olmadığını ve oldukça bu davranışın hayati risk taşıdığını belirtmekteler.
Küflü ekmeğin diğer dilimlerini yemeyin
Uzmanlarımız Küfün bir mantar türü olduğunu, ve mantarlar gibi kökleri olduğunu ekmeğin yüzeyinin altında hızla kök saldığını belirtmekteler. Böylece ekmeğin tümünün küflerle sarıldığını, hayatı bir risk pluşturduğunu dile getirmekteler. Bu nedenle aynı ekmeğin diğer dilimlerini yemenin de güvenli olmadığını, çünkü küfler sporlarla havaya yayıldığını, bu nedenle tüm ekmeği etkileyip etkilemediğinin bilinemeyeceğini belirtmekteler.
Mayalar tek hücreli mantarlardır
Küf yemek gerçekten bir kumardır. Bildiğimiz gibi bazı küfler antibiyotik ve penisilin gibi hayat kurtarıcı ilaçlarda kullanılsa da bazı küfler sağlığımız açısından çok tehlikelidir. Küflenmiş ekmekte oluşan Rhizopus stolonifer, ölümcül enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Küflü ekmeklerde Hifler oluşabilir. Hif; uzun, dallanma gösteren ipliksi bir mantar yapısıdır. Mantarlar harici Actinobacteria’lar da bulunabilir. Çoğu mantarda hif vejetatif büyümenin ana şeklidir. Toplu şekline miselyum denir. Mayalar ise tek hücreli mantarlardır ve hif yapısı göstermezler.