Süt ürünleri ve yumurtalar özellikle yüksek riskli gıdalar olarak nitelendirilmektedir. Salmonella bakterisi, Kirlenmiş yumurta, kümes hayvanları , et , pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu, peynir, çiğ sebze ve meyve , baharat , ve çerezler yoluyla bulaşabilmektedir. Bu araştırmada, Salmonella bakterisi nedir? Yumurta alırken nelere dikkat edilmeli, nasıl pişirilmeli? gibi soruların cevabını bulacaksınız.![](https://www.kapsamhaber.com/images/upload/yumurta-saklama.jpg)
![](https://www.kapsamhaber.com/images/upload/yumurta-saklama.jpg)
Salmonella nedir?
Salmonella enfeksiyonu (salmonelloz) bağırsak sistemini etkileyen yaygın bir bakteriyel hastalıktır. Salmonella bakterileri tipik olarak hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı yoluyla atılmaktadır. İnsanlara en sık kirli su veya yiyeceklerle bulaşır.Salmonella ile enfekte olan çoğu insan, enfeksiyondan 12 ila 72 saat sonra ishal, ateş, karın krampları ve kusma geliştirir. Semptomlar genellikle 4 ila 7 gün sürmektedir. Çoğu insan tedavi olmaksızın iyileşir. Ancak bazı kişilerde ishal çok şiddetlidir, bu yazden hastaneye kaldırılmaları gerekebilir. Bu hastalarda Salmonellaenfeksiyon bağırsaklardan kan dolaşımına ve ardından vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Bu yüzden böyle durumlarda kişi antibiyotiklerle hızlı bir şekilde tedavi edilmediği takdirde ölüme neden olabilir. Çocukları, yaşlı yetişkinleri, hamile kadınları ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişileri (örneğin, transplant hastaları ve HIV / AIDS, kanser ve diyabet hastaları) çok dikkatli olmalıdır.Tehlikeli gıda kaynaklı bakterilerin tüketilmesi, genellikle gıdayı yedikten sonraki 1 ila 3 gün içinde hastalığa neden olmaktadır. Hastalık 20 dakika içinde veya 6 haftaya kadar ortaya çıkabilir. Çoğu insan gıda kaynaklı bir hastalıktan kısa bir süre içinde iyileşecek olsa da, bazıları kronik, şiddetli ve hatta hayatı tehdit eden sağlık sorunları geliştirebilir. Salmonella ile yumurta ilişkisiYUMURTA ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİYumurta alırken kandırılmamak adına barkotlara dikkat edin.Peki Yumurtalardaki numaralama sistemi nedir?Yumurtalardaki numaralama sistemi (BARKOD) organik yetiştiricilikte "0", açık dolaşımda yetişen için "1", kümeste kafessiz yetiştiricilik için "2", kafeste yetiştiricilik için "3" kodlu olacağını anlatan bir sistemdir. Bu numaralar yumurtaların üzerinde ve barkotlarında bulunmaktadır.Taze yumurtalar genellikle "gıda zehirlenmesi" olarak adlandırılan gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilen Salmonella bakterileri içerebilmektedir. Yumurta veya bunları içeren yiyecekleri satın alırken, saklarken, hazırlarken ve servis ederken nelere dikkat edilmelidir?- Yumurta satın alırken yalnızca buzdolabından veya soğutulmuş raflardan satın alın.
- Yumurtaların temiz olduğundan ve çatlaksız olduğundan emin olun.
- Eve getirdiğiniz yumurtalara buzdolabında 40 ° F veya daha düşük bir sıcaklıkta, Yumurtaları orijinal kartonlarında saklayın ve en iyi kalite için 3 hafta içinde kullanın.